За поръчки: 02 974 4466 | 0885 903 293

Специални сирена

Специални сирена

Сирената са изобретение на древните кулинари, резултат от дългогодишни търсения на начини за максимално съхранение на млякото. И трябва да кажем, че старанията им са се оправдали, и още как! С времето са се оформили множество видове и подвидове сирена, а особено място сред тях заемат специалните сирена.

Някои видове много твърди сирена отлежават в древните изби на различни европейски градове в продължение на стотици години, а качеството им остава същото дори и след готвене. Възползвайки се от тази успешна технология, хората през времето са допълвали по нещо от себе си при приготвянето на сиренето – различни добавки, техники за обработка и подобряване качеството на сирената, за да им придадат най-голямо разнообразие. И в резултат на това се стига дотам, че днес дори и експертите-дегустатори не винаги могат да кажат точно колко видове и сортове сирена има по целия свят.

Независимо от това, всички специални сирена могат да бъдат разделени в няколко основни групи – според метода на приготвяне и някои специфични добавки. Можем условно да го разделим на:

Различни видове твърди и полутвърди специални сирена

Това са класическите твърди сирена и кашкавали, както ги наричаме тук, приготвени обикновено под формата на големи заоблени пити или калъпи, имащи сходни свойства: приготвят се от сурово мляко, притежават твърдост, способност да се съхраняват достатъчно дълго и наличието на твърда кора. Те включват разновидности на гауда, едам, чедър, ементал, маасдам, пармезан и др. Допълнителна информация и подробности за тези вкусни и разнообразни сирена можете да откриете в каталога ни.

Различни видове меки и полумеки сирена

Те се различават от твърдите по консистенцията си, нямат дупчици и твърда кора. Те включват сините сирена, стилтън, бергадер, бри, камамбер и др. Към меките специални сирена се отнасят и пресните сирена. В нашия каталог сме включили за изискания вкус на купувача подбрани видове моцарела – моцарела от краве мляко, биволска моцарела, моцарела за пици. Подобаващо уважение трябва да отдадем и на козето сирене – прясно и узряло.

Освен това, за подобряване и разнообразие на вкусовете, към специалните сирена се добавят допълнително различни подправки, билки, ядки, плодове. Най-известната от тези добавки е плесента – естествена, натурална, одобрена и призната от експерти, годна за консумация. Използваните плесени при някои меки сирена се създават от специални плесенни култури. Това фино покритие се нарича „благородна“ плесен.

Но най-важното при всеки вид сирене е млечният концентрат. Качествата на млякото, от което е произведено, определя и специфичния му вкус и разпознаваемост. Дори по време на обработка в сирената се запазват витамините, бактерицидните компоненти и основните му хранителни свойства. Ако е без специални синтетични добавки се смята за много полезен диетичен продукт.
Няма как да не станете почитател на тези сирена със завладяващ вкус – веднъж опитали ги в съчетание с вино, мед, ядки, плодове, зеленчуци, като самостоятелен продукт или в допълнение към апетитни ястия, дъхав хляб и пици, ще се влюбите за цял живот.