За поръчки: 02 974 4466 | 0885 903 293

Сирене и кашкавал

Ако днес зададете на някого въпроса „Обичате ли сирене и кашкавал?”, много вероятно е той да ви погледне с недоумение и да отговори: „Дали обичам ли?! Разбира се! Що за въпрос?”.
Да, ние не просто обичаме сирене и кашкавал – те присъстват ежедневно на трапезата ни. Удивителното е, че дори и всекидневно употребявани, тези вкусни продукти остават деликатес. Всеки от нас има любим вид сирене и кашкавал, и ние никога не се лишаваме от удоволствието да хапнем от тях.

Кога и как се е появило сиренето?

Има предположение, че първото сирене е направено много преди новата ера, на Изток. Номадски племена пресекли кобилешко мляко и го изсушили на слънце. Това било направено с цел да се запази по-дълго време млякото по време на продължителните преходи на номадите. Тогава на никой не му идвало на ум да слага ензим в млякото, за да го пресича – всичко се случвало по естествен път.
Първото твърдо сирене е наподобявало извароподобен продукт, получен в резултат на естествените процеси на окисляване чрез пресичане на млякото. За пресичането му се използвали растения, отделящи млякокоагулиращ ензим (клонче от смокиня и други растения).
Минало немалко време преди хората да се научат да произвеждат сирене по изкуствен начин, чрез технология: след като млякото се пресече, от суроватката отделяли гъстата утайка, пресечената млечна маса и правели с нея всичко, което се сещали: осолявали я, опушвали, накисвали в саламура, съхранявали в мазето, оставали да се покрие с мухъл и т.н.
Повечето видове сирене са се появили през Средновековието, когато с направата на сирена активно са се заели монасите. Оказало се, че това е изкуство, което трябва да се развива и усъвършенства постоянно, но изведнъж всичко се променило. Сиренето било обявено за вреден продукт и това погрешно мнение съществувало доста време, почти до XVIII век. Едва през XIX век производството на сирене получава тласък и започва да се произвежда отново в по-големи количества.

Кога и как се е появил кашкавалът?

От редица древни източници се установява, че кашкавалът също е сред най-древните сирена. Не може да се каже точно къде, кога и как е започнало правенето на прародителя на кашкавала. За него е характерно, че той се отличава със специфичен технологичен момент – последващо попарване с гореща вода на прокисналата сиренина, за да се получи във вид, който сме свикнали да купуваме в магазините. В началото се е правел предимно от овче и козе мляко и много по-късно от краве.
Днес технологията за производство на сирене и кашкавал е значително по-усъвършенствана в сравнение с тази от миналото. Принципът, разбира се, остава един и същ, но технологията на производство се е подобрила значително. Процесът по получаване на готов продукт е изминал дълъг път, за да е във вида, който се предлага на потребителя. За да отговаря на основните изисквания за понятието твърдо сирене или кашкавал, технологията по приготвяне е претърпяла изменения и усъвършенствания от находчиви животновъди-млекари.
Вкусното, добре направено сирене и кашкавал са резултат от влагането на натурални продукти и изпитана технология. От немаловажно значение е суровините да са добити в екологично чисти райони и да са замесени с вкуса на българската традиция. За крайният потребител остава да се наслади на отбраните сирена и кашкавал, които сме включили с много внимание за вас в каталога си.