За поръчки: 02 974 4466 | 0885 903 293

Свинско месо

Свинско месо

Свинското месо без съмнение е вкусна и полезна храна. В кулинарията най-често се пече, задушава, вари или опушва. От свинско месо се получават подхранващи бульони, които са отлична основа за подготовката на първо ястие: супи, боршове, зеленчукови крем-супи, разядки и предястия.

Забележителен вкус и хранителни качества са характерни за ястията от свинско: шишчета, кюфтета, кебапчета, пържоли, шницели, стекове, саздърми, желирани продукти, месни салати. От свинско месо се приготвят различни пълнежи, може да се използва, както самостоятелно, така и в комбинация с други меса.

Свинското е не по-малко добро като пушено: пушена шунка, колбаси, бекон, имащи висока енергийна стойност и приятен вкус. Често при големи семейни тържества (сватби, кръщенета) се подготвят ястия като печено прасе – вкусно и внушително.

Най-полезно е свинското месо приготвено на скара, грил или печено на фурна. Свинското от млади животни има плътна консистенция и светло розов цвят, докато това от стари животни е с наситен, тъмно червен цвят. Калорийната му стойност е средно в 100 грама около 263 ккал.

Полезни свойства

  • Основното качество на свинското месо е, че съдържа много белтъчини и витамини. Факт е, че в свинското месо има огромно количество витамин B и протеини. Ето защо лекари препоръчват включването на свинско месо в диетата за кърмещи жени, малки деца, застрашени от анемии
  • Свинското месо помага на човек да се справи с депресията – съдържа селен и арахидонова киселина, които отговарят за доброто ни настроение и подобряват обновяването на клетките, действат противовъзпалително. Явява се „естествен антидепресант“
  • Свинското месо се приема и усвоява изключително добре от човешкия организъм. Научно е доказано, че заема второ място по лесна смилаемост в стомаха ни. Което от своя страна има положителен ефект върху храносмилателния тракт и обмяната на веществата
  • Засилва сексуалните функции и физическата сила при мъжете
  • Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, тъй като съдържа елементи като желязо и цинк
  • Помага за укрепване на костите и мускулите, попада в групата на червените меса и има положителен ефект върху функционирането на сърцето и кръвоносните съдове.
  • Засилва имунната система, благодарение на съдържащия се в него цинк, помага за бързото зарастване на рани и регенериране на клетките.

Често свинското месо се посочва за вредно, поради високото съдържание на мазнини в него. Но колкото и минуси да му се приписват, то не може да причини сериозно увреждане на вашия организъм. Диетолозите твърдят, че дори е задължително да присъства в менюто ни в разумни количества. Ако не се надвишава дневната норма от около 200 грама, няма да усетите вредни ефекти от употребата на този вид месо.

Не на последно място – свинското месо е традиционно и обичано във всеки български дом. Класическата комбинация с червено вино е незаменима и предпочитана. Ястията от свинско месо създават топла и уютна атмосфера на всяка семейна трапеза.