За поръчки: 02 974 4466 | 0885 903 293

Пушени и топени сирена

Пушени и топени сирена

Всяко сирене се нарича пушено, ако в процеса на производство преминава през специален етап на опушване. Готовият продукт обикновено има апетитна жълто-кафява коричка, която се образува в резултат опушването на повърхностния слой на продукта при висока температура. Първоначално започнали да опушват сирене жителите на Дания, ето защо страната може да се нарече родно място на това вкусно изобретение.

Пушени сирена

Пушените сирена се произвеждат от висококачествени различни видове сирене. При това съществува не една разновидност на готовия продукт, отличаващ се с начина на производство и технологията на опушване. В нашия каталог са включени топени и пушени сирена с отличен вкус и качество – богата гама продукти на ЖОСИ, ЧЕДЪР ТОПЕНО СИРЕНЕ СЛАЙС 120гр., ЕМЕНТАЛ ТОПЕНО СИРЕНЕ СЛАЙС 120гр. и много други подбрани за вас вкусотии. Средната калорийност на пушените сирена е около 380 ккал.
Пушеното сирене се получава чрез прилагане на два основни метода на опушване:

  • Студен – може да продължи от една седмица до цял месец, в зависимост от вида на използваното сирене. Пушенето настъпва при температура от 21 до 32 градуса, не изисква постоянно наблюдение. Поради това студеното пушене често се случва без човешка намеса;
  • Горещ – отличава се с по-сложна технология. Температурата на опушване може да варира от 38 до 88 градуса и отнема много кратко време. При този метод е нужен регулярен контрол на процеса от страна на производителя.

Топени сирена

Топените сирена са млечен продукт, който се получава чрез смилане, смесване, топене на натурално сирене и добавка на различни съставки. Топените сирена са се появили преди повече от 100 години в Швейцария, но в масовото производство навлизат едва в началото на 50-те години на XX век.

Топените сирена са богат източник на витамини А, D и Е, както и на калций, фосфорни съединения и полиненаситени мастни киселини, необходими за човешкото тяло. Освен това са с високо съдържание на казеин – чист висококачествен протеин, богат на аминокиселини важни за организма. Едновременно с това топените сирена се отнасят към висококалоричните храни, поради съдържанието си на големи количества мазнини. Това ги прави вкусна и предпочитана храна. Според опаковката и консистенцията си могат да бъдат разделени в няколко групи: тип колбас, слайс (резен) и пастообразни. Всяка група се характеризира със специфична технология на производство и химичен състав.

Състав и полезни свойства

Висококачествените пушени и топени сирена са изключително полезни. Само при тях в процеса на производство в продукта се съхраняват и умножават всички полезни вещества, съдържащи се в химическия състав на млякото. Това са главно калция и фосфора, елементи от съществено значение за нормалното развитие на костната система, както и за здравето и красотата на косата, зъбите и ноктите.

Пушените топени сирена са особено питателни и засищащи, поради съдържанието на мазнини в тях. Чудесен продукт за леки закуски, както сутрин, така и през деня. Основен продукт за ордьоври, незаменим спътник на добрите вина и изискани блюда.