За поръчки: 02 974 4466 | 0885 903 293

Маслини и зехтин

Маслини и зехтин

Още предците на днешните гърци, испанци и италианци – жителите на Средиземноморието, са отглеждали маслинови дръвчета, които са били непридирчиви и вечнозелени. А древните гърци са наричали невероятното масло, получено от плодовете на маслината „течно злато“, като по този начин искали да подчертаят неговите уникални свойства и ползи за здравето. Зехтинът има много благотворен ефект върху тялото, помага да запазим младостта и красотата си, предотвратява много заболявания.
Разграничават се зелени маслини (ранно зреещи), зелени и черни сортове (късно зреещи), които обикновено имат кафяв цвят и никога в естествено състояние не са напълно черни.

В Гърция маслините се консервират в морска сол. В саламурата за черните маслини се добавя малко естествен винен оцет и зехтин. Необикновен вкус на маслините придават разнообразието от подправки, добавяни към маринатата – риган, мащерка, босилек и т.н. Могат да се открият и зелени маслини с пълнеж краставичка, маслини без костилка, с чушка, с ядки – бадем, орех и много други комбинации. Смятан за най-добър сорт е маслини Каламата.

В месото на маслините се съдържат захари, протеини, пектин, витамини B и C, както и каротин. Колкото повече са узрели маслините, толкова по-висока е маслеността им: напълно узрелите плодове са тези, които се използват за производството на зехтин.
Използването на маслиновите плодове в храната не е толкова лесно – в натурален, свеж вид те са горчиви и безвкусни. Навярно някогашните кулинари немалко са се потрудили, преди да се научат да мариноват маслините в специални разтвори, като се има предвид, че това е дълъг процес – от шест месеца до една година.

Зехтинът бива първо студено пресован (Extra Virgin), рафинирано олио (Refined или Pour) и зехтин от костилките на маслините (Pomace). За да се получи 1 литър зехтин Extra Virgin се изисква от 10 до 30 кг маслини, в зависимост от вида, местоположението и метеорологичните условия. Той се използва за салати, гарнитури и други ястия. Веднага след пресоване, това масло минава само през механична обработка, т.е. филтриране, и съдържа максимално количество полезни вещества.
За задушаване и пържене се използва Refined или Pour зехтин. Той минава през топло рафиниране в центрофуги. Също съдържа хранителни вещества, но по-малко, отколкото в зехтина Extra Virgin.

Зехтин Pomace също е предназначен за пържене. Получава се от костилките на маслините чрез горещ способ. Тъй като това е най-евтиният зехтин, той се използва с успех за фритюрници, където употребата на масло е значителна. Важно е да се отбележи, че всички видове маслинови масла (зехтин) при загряване не отделят канцерогенни вещества! Това отличава маслиновите масла от другите мазнини.

Благодарение на идеалния си химичен състав зехтинът е подходящ за диетата на бременни и кърмещи майки, тъй като способства за правилния растеж на мозъка и нервната система на децата преди и след раждането. Този уникален продукт широко се прилага и в козметиката. Зехтинът също така помага за нормализиране на високото кръвно налягане, дисфункция на жлъчните пътища, бори се срещу свободните радикали и рака.

Диетолозите смятат, че зехтинът ни предпазва от почти всички болести, удължава живота и младостта, забавя процеса на стареене.