За поръчки: 02 974 4466 | 0885 903 293

История на киселото мляко

История на киселото мляко

История на киселото мляко – една от теориите за произхода на киселото мляко се свързва с траките. Тогава в древността е имало благоприятна почва за развитие на овцевъдство. Като основно домашно животно, което дава мляко, се е установило, че прокисналото мляко издържа повече от прясното. Траките са разбрали, че като прибавят прокиснало мляко в прясно сварено, се получава така нареченото квасено мляко.

Прабългарите също създали продукт от кобилешко мляко наречен „кумис”. Те произвеждали и друг продукт от киселото мляко – „катък”. Той се получава като се смесят прясно овче мляко със сирене. Катъкът е много вкусен в съчетание с пресен домат от градината. Спомням си, че и моята баба на село приготвяше тази вкусотия и ми беше любима храна.

Ченгиз Хан също използвал киселото мляко, с което изхранвал армията си. В Западна Европа киселото мляко добива популярност благодарение на крал Франсоа I. Той страдал от заболяване и е успял да се излекува с диета с основно съдържание на кисело мляко. Следствие на това, той го разпространил из цяла Европа като лечебна храна.

 

Киселото мляко в наши дни

Киселото мляко се получава вследствие на протичане на млечнокисела ферментация. Има два основни микроорганизма, които правят процеса и това са –Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus.

В началото на XX век известен руски биолог отдава големият брой столетници в България на редовното консумиране на кисело мляко.

Киселото мляко е традиционно за българската трапеза. От него се приготвя едно вкусно и характерно национално ястие – таратор. Тараторът е неизменна част от всяка трапеза, особено през летните месеци. Той се харесва много и на чужденците, опитали тази така наречена „студена супа” (cold soup). В много далечни страни вече се произвежда българското кисело мляко, което е доказателство за чудесните хранителни качества и здравословни характеристики, които киселото мляко притежава.

В онлайн каталога на фирма „Аградо М” можете да намерите разнообразие от този така приятен за сетивата продукт, както и на негови производни – сирена, кашкавали, извара, сметана и други.